TRX

TRX Total resistance exercises

 TRX trening  izhaja iz Fitness Anywhere INC., USA (ustanovitelji TRX pripomočka). Trx trakove so pogruntali ameriški vojaki (elitnih enot SEAL), ko so iskali način kako ohraniti dobro fizično kondicijo tudi v zahtevnih misijah.  Ker so večino časa preživeli na ladjah ali podmornicah, so bili prisiljeni trenirati v majhnih prostorih z omejeno možnostjo orodja za usposabljanje. Začeli so z  padalskimi trakovi, privezanih  z gumijastimi orodji za popravilo ladij. V kratkem času so sestavili osnove treninga, ki so bile povsem nove in izvirne kategorije funkcionalnega treninga. 

Vsak original Trx trak je označen s serijsko številko, ki se nahaja pod logotipom traku. 

Inštruktor mora imeti opravljeno ustrezno licenco za skupinsko vadbo Trx.

Trening je zasnovan na princu gravitacije. Z večjim naklonom pri izvedbi vaj poskrbimo za večjo težavnost, z manjšo oporo s tlemi za večjo balansiranje in vključevanje stabilizatorjev, z večjo frekvenco izvajanja poskrbimo za večji obseg treninga, z večjim naklonom za večjo intenzivnost.

Vadba je raznolika, motorično ni zahtevna a vedno lahko poskrbite, da bo vadba težka ali lahka. Ko začneš trenirat s TRX-om, vas fitnes ne bo mikal več, saj je taka vadba dolgočasna, nima dinamike, ki jo nudi TRX- manj časa se porabi za večjo učinkovitost!  Sama vadba ima še eno specifiko, da vadečega „sili“ da aktivira stabilizatorje trupa, kar omogoča uspešno vključevanje notranjih trebušnih in hrbtnih mišic, kar je pri ostalih vajah v fitnesu pasivno, saj različne klopi nudijo preveč opore. TRX vadba traja 50 min, sestavljena je iz vaj TRX, ki jih izvajamo z lastno težo.  Kratica pomeni Total Resistance eXercise – vadba s popolnim odporom. Je kompleksna vadba, saj se med treningom osredotočamo na moč, vzdržljivost, stabilizacijo telesa, ravnotežje, lahko pa tudi na eksplozivnost. TRX je pripomoček, ki je navdušil svet in omogoča kvalitetno dopolnitev vašim stalnim treningom.

Vadba  TRX omogoča: oblikovanje telesa,  krepitev mišic (celega telesa, predvsem globokih mišic trupa – stabilizacija telesa ), pridobivanje moči, vzdržljivosti in splošne kondicije, kurjenje kalorij, boljša koordinacija spodnjih in zgornjih okončin, višji nivo energije…

Komu je vadba namenjena: Vadba je namenjena vsem, saj vas skozi treninge vodi izkušen trener, ki vseskozi prilagaja vadbo vašim sposobnostim – zmanjšanje oz. povečanje naklona telesa posameznika, ter nadziranje pravilne drže, med pravilnim izvajanjem vaj